Een bijeenkomst voor leerkrachten van groep 7/8 en docenten van klas 1 en 2, ouders en professionals die betrokken zijn bij jongeren in de leeftijd van 10-14 jaar. Georganiseerd vanuit het project Vaardigheden voor het Leven – Burgerschap.
Het tienerbrein ontwikkelt zich tot ongeveer 25 jaar. Ouders/verzorgers en professionals moeten jongeren zowel sturen als ruimte geven om te experimenteren en fouten te mogen maken. Zo ondersteunen we hen in de sociale, emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling, waardoor ze levensvaardig worden.
Uit onderzoek weten we dat pubergedrag, door onder andere het onvoldoende levensvaardig zijn of leven in een sociaal kwetsbare omgeving, kan leiden tot problematisch gedrag.
Dit roept vragen op als: wanneer is gedrag problematisch, hoe signaleer je problematisch gedrag tijdig en hoe reageer je (gezamenlijk) op problematisch gedrag?
Jeroen en Jaimy zijn beide al 20 jaar jeugdzorgprofessional. Jaimy is inmiddels 10 jaar verbonden aan de Buurtteams in Utrecht. De afgelopen jaren hield zij zich bezig met Persoonsgerichte aanpak, Top-X problematiek en ketensamenwerking rondom vroegsignalering.
Jeroen is ook 8 jaar werkzaam geweest bij de Buurteams in Utrecht, en afgelopen 2 jaar verbonden aan de Hogeschool Windesheim als onderzoeker. Hier houdt hij zich voornamelijk bezig met thema’s rondom jeugd en professionaliseren.
Samen hebben ze een screening ontwikkeld die ouders/verzorgers en professionals vroege signalen en hun onderbuikgevoel helpen te duiden.
Soms zijn de signalen voor problematisch gedrag duidelijk. En soms heb je een onderbuikgevoel dat normaal pubergedrag eigenlijk (beginnend) problematisch gedrag is, maar ontbreken de handvaten. Professionals geven aan steeds vroeger dit onderbuikgevoel te hebben of problematisch gedrag te zien.
Door dit actief met elkaar te onderzoeken, willen we zicht krijgen op hoe we nog beter kunnen samenwerken om deze jongeren beter te ondersteunen in het levensvaardiger worden (om te voorkomen dat dit gedrag zich op latere leeftijd verder ontwikkelt en leidt tot zwaardere problematiek).
RSG Tromp Meesters, Stationsstraat 40, Steenwijk
De 10/14 Netwerkbijeenkomst heeft als doel de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs te verbeteren, doordat professionals en ouders: