Nieuws | 4 juli

Meer beweging voor kinderen in Steenwijkerland

Meer beweging voor kinderen in Steenwijkerland

Begin 2021 ging in Steenwijkerland een nieuw project van start. De projectgroep de Eerste 2000 Dagen van Samen voor Ryan lanceerde ‘3000 euro voor beweging’. Alle locaties die met kinderen werken, van GGD tot kinderdagopvang tot onderwijs, kregen 3000 euro wat ze konden besteden aan het stimuleren van beweging bij kinderen op hun locatie.

Iedere locatie mocht het geld besteden aan hoe het voor die locatie de grootste bijdrage zou zijn. Het mocht ook gecombineerd worden met een eigen aanvulling. Om in aanmerking te komen, moesten de professionals gaan bedenken en overleggen wat voor hun context van de grootste waarde was en een plan insturen.

 

Mooiere pleinen en meer materiaal in de school of kinderopvang

Er deden 26 locaties mee. Er zijn prachtige resultaten geboekt. Het geld is bijvoorbeeld besteed aan een verrijking of herinrichting van de speelplaats, de aanschaf van een beweegvloer of de aanschaf van allerlei kleiner materiaal.

 

Het effect: meer plezier en meer rust

Het effect van wat we terug hoorden: kinderen bewegen meer, kinderen gaan met meer plezier naar de kinderdagopvang of de school, ook volwassenen zijn graag buiten op de speelplaats. En in de kinderdagopvang of op de school is er meer rust. Het kunnen bewegen leidt blijkbaar tot meer concentratie op andere momenten.

Bij een locatie werd gezegd: ‘Wow, wat een mooi speelgoed.’ Alle kinderen wilden er gelijk mee spelen. En nu maanden later is het nog steeds een succes. Of: ‘Wauw, er is zoveel te doen nu, ik weet niet wat ik moet kiezen. Waar moet ik beginnen, juf?’ En op de eerste dag waren ook collega’s op de beweegvloer aan het ‘dansen’!

Om anderen te inspireren en op idee├źn te brengen hebben we een kaart gemaakt waarop de projecten te zien zijn. Je kunt de projecten bekijken op:

INTERACTIEVE KAART

Wil je meer weten over over de eerste 2000 dagen? klik dan op de volgende button.

DE EERSTE 2000 DAGEN VAN EEN KIND