Bijna 60 professionals en ouders/verzorgers waren aanwezig op de netwerkbijeenkomst 10/14 van 11 maart. Een teken dat er behoefte en noodzaak gevoeld wordt om met elkaar in gesprek te zijn over pubergedrag en problematisch gedrag.
“Het is goed dat je meer informatie hebt om een totaalbeeld te creëren.”
We zijn aan de slag gegaan met een pilot signaleringslijst die in de regio Overvecht gebruikt en ontwikkeld wordt.
Het invullen van zo’n signaleringslijst is een manier om tot inzicht of gesprek te komen over welke informatie, factoren of perspectieven onvoldoende bekend zijn.
Het was fijn om te merken dat de signalering van gedrag op onze scholen niet alleen gericht is op het zichtbare gedrag van kinderen en jongeren. Er wordt in Steenwijkerland ook (en juist) gekeken naar de brede context waarin zij zich bevinden.
Sinds vorig jaar nodigen we ouders/verzorgers ook uit voor de netwerkbijeenkomsten, omdat we hen ook als een netwerkpartner zien. Het aantal ouders/verzorgers dat deelneemt, groeit gestaag.
En we leren dat we hier in vorm en inhoud van de bijeenkomst rekening mee hebben te houden. Iemand merkte daarover op: “Als je ouders uitnodigt dan is het goed om daar ook iets voor te bieden. Een ouder gaat niet thuis een kind scoren m.b.v. deze lijst.” Dat nemen we mee.
De reacties op de netwerkbijeenkomst waren wisselend.
Er werden goede gesprekken gevoerd met nieuwe, andere netwerkpartners. Zo waren er bijvoorbeeld ook twee jeugdagenten aanwezig, waarover een deelnemer zei: “Ik heb geleerd over de meldcode en de vervolgstap door de informatie van de jeugdagente in ons gesprek.”
Aan de andere kant werd een vertaling naar de dagelijkse praktijk in Steenwijkerland gemist. Er is behoefte aan praktische tips.
Deze feedback nemen we mee naar de volgende netwerkbijeenkomst op 24 juni. We hebben voor nu een beginsituatie gevormd over wat we willen en weten.
“Misschien volgende keer meer verdieping en tips hoe om te gaan met probleemgedrag.”
Op 24 juni zal Kees van Overveldt (o.a. schrijver van het boek SEL) ons meenemen in hoe je als professional gedragsproblematiek kan voorkomen en aanpakken, in de klas en in het netwerk.
Daarnaast bekijken we hoe (elementen van) ‘kijken naar de context’ meegenomen kunnen worden in de warme overdrachtsgesprekken.