“Als een moeder met haar peuter-dochtertje voor het eerst de gymzaal in lopen, dan vind het kind het eerst vaak nog heel spannend en is heel voorzichtig. Maar als ze dan aan de hand van de moeder over de balk gelopen heeft en later alleen, en met een stralende lach van een bank af durft te springen, dat is waar ik het voor doe. Na een paar keer zie je dat het kind als eerste de gymzaal in loopt en dat de moeder er achteraan komt.

 

De ouders worden er ook blij van, en als een kind een blije ouder heeft, dan merkt een kind dat ook. Kinderen voelen wat hun ouders voelen”. José Groen is aanvoerder  Jong Leren Bewegen 0-4 jaar en heeft ervaring in de kinderopvang.

“Bij de peutergym doen we verschillende activiteiten, zoals rollen met een bal, of we doen kinderliedjes, wat ook heel belangrijk is. De peutergym is altijd met de ouder samen. Wat ik vaak terug krijg van ouders is dat hun kind daarna buiten ook veel meer aandurft. Ze gaan bijvoorbeeld opeens zelf het klimrek in, in de speeltuin.

Als kinderen goed bewegen, en daar plezier in hebben, dan gaat het beter met het kind. En als ze goed bewegen, dan is dat een prachtige basis voor hun verdere leven. Inclusief de prestaties op later school. Het leidt tot meer zelfvertrouwen.”

Jose heeft zich al lange tijd bewogen in de wereld rondom jonge kinderen. Ze heeft binnen Steenwijkerland op verschillende kinderdagopvangcentra gewerkt en de laatste elf jaar bij het Woldkasteel. In dat werk is een passie voor het jonge kind ontstaan. “Ik werd een aantal jaar geleden benaderd om kindergym te geven: de Woldklautertjes. En daarna ontstond er een grote behoefte om iets voor het jonge kind te ontwikkelen, en dat is Beweegaapjes geworden voor kinderen van 0 – 7 jaar, waarin er verschillende beweegactiviteiten worden aangeboden, met hun ouders. Daarnaast geef ik Babypret en PeuterPret.”

“Kinderen voelen wat hun ouders voelen”

 

 

“Ik vind bewegen zelf heel fijn en leuk om te doen. Al is het een wandeling buiten. Ik denk dat we allemaal wel ervaren hebben dat als we lekker bewegen, dat we meer plezier uit de dag halen. Bewegen maakt blij.

Kinderen bewegen al uit zichzelf, maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook het samen bewegen met je ouder niet. Dat heeft er mee te maken dat heel veel mensen werken. En dat mensen hun kinderen naar de opvang brengen, en daar wordt natuurlijk heel veel aangeboden, maar dat stukje alleen met je kind is heel waardevol. Dat draagt ook bij aan een goede basis tussen kind en ouder.

Ouders hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Ze nemen kinderen naar verschillende plekken toe, naar plekken waar ook andere kinderen zijn, bij elkaar of bij de opvang. Ze brengen hun enthousiasme over. Het kind leert overal en altijd.

Ik heb geleerd dat we als ouder een belangrijke spil zijn in de ontwikkeling van een kind, vanaf dat ze geboren zijn, en daarvoor al. Het programma van Samen voor Ryan heeft mij doen beseffen dat er die band tussen ouder en kind is, en al tijdens de zwangerschap. We spelen voor de geboorte van een kind al een belangrijke rol, en daar kunnen we veel mee doen. Ik vind Samen voor Ryan echt een goed programma, als je je in kinderen wilt verdiepen.”

“Ik zie dat het belangrijk is dat ouders contact met elkaar hebben, zeker jonge ouders. De plaatjes op social media geven altijd een heel mooi beeld van een moeder met een jonge baby, maar de praktijk is ook wel eens anders. Als ze samen met andere jonge ouders zijn zien ze dat ook andere ouders het niet altijd gemakkelijk afgaat en dat hun kind echt niet uitzonderlijk is.

Ik heb onlangs in diezelfde richting een nieuwe baan waardoor ik mij nog meer ga verdiepen in beweging voor kinderen van 0-4 jaar, in het verlengde van wat ik al deed. Ik kan al mijn ervaringen daar delen. De officiële naam:  aanvoerder Jong Leren Bewegen 0-4 jaar in het Steenwijkerlandse Sportakkoord. Je zult met op die manier vast nog tegen komen.”