knutselspullen op tafel

Ga in gesprek met de ouders

Werk je samen met de ouders rondom het kind? Samenwerken begint met contact. Vertel aan de ouders wat je ziet aan het kind. Welke talenten en eigenheid bij het kind zie je? Maak de tijd om dit met het kind en de ouders te bespreken of bel ouders op om te laten merken dat je het kind ziet en dat je wilt dat het goed met hem/ haar gaat.

Wie wil er dat het goed gaat met het kind?

Weet jij wie er belangrijk zijn voor een kind? Vraag eens aan het kind om te vertellen wie in zijn/ haar omgeving wil dat het goed met het kind gaat. Laat het kind noemen wie deze mensen zijn en welke dingen ze samen doen. Door te weten wie er een rol spelen in de omgeving van het kind kan je samenwerken.

  • Iedereen die wil dat het goed gaat met het kind, kan bijdragen aan de opvoeding. Schrijf jouw vraag rondom het kind in het midden op een vel papier en teken daarom heen wie erin het netwerk van het kind zitten. Wie zou er willen meedoen om jou vraag met het kind te beantwoorden?
  • Nodig deze mensen uit en spreek met elkaar af hoe jullie het netwerk rondom het kind gaan sluiten. Wie is eerste aanspreekpunt voor de ouders? Wie doet wat wanneer? Denk ook aan de buren, of de (sport)club.

Je waarden kleuren je blik

Als je het niet eens bent met een (mede)opvoeder, dan is dat vaak een signaal dat je vanuit andere waarden keuzes maakt. Elk mens kijkt vanuit zijn eigen waarden naar het kind. Vanuit welke waarden kijk jij? Vind je bijvoorbeeld wijsheid, harmonie of openheid belangrijke waarden?

  • Bespreek met de ander vanuit welke waarden één bepaalde keuze hebt gemaakt. Bevraag de ander op zijn/haar waarden. Dit gesprekje over waarden zullen je helpen je eigen keuzes te begrijpen maar ook begrip te hebben voor de keuzes van de ander;
  • Op de website van Rechtsethiek vind je een lijst met waarden die voor mensen belangrijk kunnen zijn.

‘It takes a village to raise a child’

  • Waarom zien we deze zin toch steeds weer overall terug? Mischa de Winter legt heel kort uit in deze video waarom we hier samen al jaren aandacht voor hebben;
  • In de buurt van waar het kind woont zijn vaak eenvoudige oplossingen of voorzieningen die steunend kunnen zijn. Kijk op de Facebookpagina van jouw dorpsbelang of wijkvereniging, hier vind je vaak informatie. Ook de buurtwerkers van Sociaal Werk De Kop kennen deze voorzieningen en activiteiten.

Meer lezen over Opvoeden van kinderen doen we samen?