Voor velen is Alien de Wit een bekend gezicht, als manager kinderopvang bij Accrete en als actief projectgroeplid bij De Eerste 2000 Dagen. Ze geeft de cursus Waardevolle Relaties en ze is gecertificeerd draagdoekconsulent.
Hoog tijd voor een mooi gesprek over haar drijfveren, hoogtepunten en wensen.
“Van jongs af aan noemde iedereen mij moeder de gans. Het verzorgende en het omkijken naar een ander zit in de aard van het beestje. Collega’s en ouders in de kinderopvang zeiden ‘als jij moeder wordt, wauw’.
Nou dat liep 16 jaar geleden totaal anders. Het begin van mijn moederschap was een pittige periode met een dochter die veel huilde. Ik ging op zoek naar wie of wat ons kon helpen. Toen kwam ik in contact met het werk van Anna Verwaal, systemisch werk, de CREF–methode, speltherapie en geboortepatronen.
Al die verschillende zienswijzen en kennis samen met mijn eigen ervaringen overtuigden mij: die eerste periode is vormend voor de rest van je leven. De periode van in de baarmoeder, de geboorte en het vierde trimester, heeft impact op je hele zijn.
Die kennis delen, kinderen en ouders ondersteunen – dat is wat ik wil doen. Geweldig dus, dat we via Samen voor Ryan onze kennis als een olievlek verspreiden.”
“Het eerste Samen voor Ryan festival dat ik organiseerde met Janneke (kinderopvang Jabadoe) in 2022. We spraken Willie van der Spek (oud-programmaleider SvR) over verbindingen die we legden op bestuurlijk niveau en vonden het tijd om iets speciaals te doen voor medewerkers.
Het werd een geweldige bijeenkomst met inhoudelijk sterke workshops, lekker eten, massagestoelen en nog veel meer. We hebben ruim 400 medewerkers in het zonnetje gezet en elkaar kunnen ontmoeten. Verbinden en samen leren op een ontspannen manier is ontzettend waardevol.
Paulien Kuipers ontmoeten was ook een geweldige ervaring. Haar kennis en kunde hebben een diepe indruk op mij achtergelaten en met haar samenwerken was enorm leerzaam. Net als de training van Anna Verwaal. Dat we die kennis kunnen delen binnen Samen voor Ryan vind ik fantastisch.”
“Een speerpunt van Waardevolle Relaties is het verbinden van het kind en de ouder via hartetaal. Hoe je dat als professional kunt doen, leer je in de cursus.
Daarnaast leer je ook jezelf beter kennen. Iedereen heeft een eigen rugzak, die neem je altijd mee waar je ook gaat. Het is niet altijd leuk om daarin te duiken, het is wel helend voor jezelf en als professional. De cursus is zowel diepgaand als praktisch.“
“Het is belangrijk om over de grenzen van je eigen organisatie heen te kijken.”
“Ik ben heel open over mijn eigen ervaringen, de goede en de moeilijke. Doordat ik eerlijk deel over mijn eigen ervaringen, voelen anderen zich veilig om te praten over onderwerpen die normaal gesproken taboe zijn.
Ik luister, erken dat het soms zwaar kan zijn en dat je hulp mag vragen aan je omgeving. Het delen van die kennis over zwangerschap, het jonge kind en alles daaromheen helpt daarbij.”
“Achteraf had ik zelf beter en meer willen dragen.”
“Ik ben groot fan van dragen. Toen ik zelf moeder werd, was het nog niet zo gewoon zoals nu, het was ‘hippie-achtig’. Achteraf had ik zelf beter en meer willen dragen. Dus heb ik een opleiding gevolgd om ouders hierin te kunnen ondersteunen.
Je kunt veel onrust wegnemen bij ouders en kind door te dragen en tegelijkertijd de band versterken.
Daarom organiseren we binnenkort ook een workshop waarin ik ouders leer hoe ze een draagdoek kunnen gebruiken en wat alle voordelen zijn van dragen.”
“Ik ben op heel veel dingen trots! Op alle kennis die we hebben vergaard als netwerk en onderling met elkaar delen en hoe we daarmee op een positieve manier kinderen en hun ouders weten te bereiken. Onderling weten we elkaar binnen de verschillende organisaties beter te vinden en is het laagdrempeliger geworden om contact te zoeken. Ook ben ik trots op alle trainingen en activiteiten die we allemaal organiseren. Tot slot voel ik iedere keer weer, dat iedereen erin zit met het hart. We willen allemaal iets goeds betekenen voor kinderen, daar doen we het voor. Dat gevoel van het samen doen, ervaar ik zeker. Hopelijk voelen de kinderen en ouders dat ook zo.”
“Ik voel iedere keer weer, dat iedereen erin zit met het hart.”
“We mogen als netwerk in deze gemeente trots zijn op wat, maar ook vooral op hoe we het met elkaar doen. Er is zoveel enthousiasme. Andere gemeenten zien ons als voorbeeld. Ik hoop dat we de ambitie hooghouden en samen verder bouwen voor de kinderen, ouders en professionals in onze regio.
Kennis delen buiten de eigen organisatie is enorm belangrijk. Dat is waarom ik draagtrainingen óók bij andere kinderopvangorganisaties dan Accrete geef. Ik ga voor het hogere doel, namelijk de kinderen – en dragen draagt daaraan bij. Dan is het belangrijk om over de grenzen van je eigen organisatie heen te kunnen en durven kijken.
Ik hoop ook dat we meer voor ouders kunnen betekenen. De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in professionals, maar thuis is het allerbelangrijkst. Hoe krijgen we die vergaarde kennis bij ouders en zorgen we dat zij ons weten te vinden? Ik zie bijvoorbeeld influencers draagdoeken aanprijzen, terwijl ze hem zelf niet correct gebruiken. Zonde als ouders dat overnemen, terwijl ze het goed van ons kunnen leren.”