Janneke ten Brink is eigenaar van de Jabadoe kinderopvang en BSO in Steenwijk. Ze was vorig jaar met een groot deel van haar team bij de lezing van Peter de Vries over kinderdagopvang en ouders. Een lezing met verschillende eye-openers. In het kader van het thema ‘samen opvoeden’ een gesprek met haar en wat ze uit deze lezing heeft gehaald. 

Janneke geeft aan: Eén van de belangrijkste dingen is: de mindset in hoe je naar ouders kijkt. Dat is een keuze. Wil je met ouders samenwerken?

Wat ik mijzelf na deze lezing realiseerde; het woord ouderbetrokkenheid wordt door verschillende mensen op een andere manier gezien. Sommigen hebben het over de betrokkenheid van ouders met hun kind, anderen met de kinderdagopvang of school, en weer anderen denken aan de betrokkenheid met andere ouders. Ik gebruik daarom het woord ‘ouderbetrokkenheid’ niet meer. We hebben het over ‘samenwerken met ouders’.

“Een stap van werkdruk naar werkplezier”

De lezing biedt een basis in hoe je naar ouders kijkt en wat je praktisch kunt doen. We hebben veel van de lezing toegepast. Onder andere dat je heel snel de namen van de ouders moet kennen. Omdat je een relatie met de ouders aangaat. We zijn met een grote groep gegaan, maar we merkten dat je niet zomaar deze lezing over kunt brengen aan de mensen die er niet bij waren. Er zit een hele gedachtegang achter dat je de namen van de ouders leert kennen. Het is geen truukje. Je moet er een gevoel bij krijgen, en dat gaf deze lezing me.

Daarom zou je met je hele team naar de lezing moeten gaan. De anderen die niet geweest waren gaan nu alsnog.

Wat een opbrengst voor ons is? Minder werkdruk. Dat klinkt wellicht verrassend. Maar op veel plekken is er een grote werkdruk, en ouders worden vaak ervaren als onderdeel van die werkdruk. Ze worden niet snel in de categorie ‘energie-gevend’ gezet.

Als er nu iets speelt, nemen we eerst een stapje terug. Wat gebeurt er precies? Wat is het perspectief van de ouder? Misschien heeft de ouder een hele intensieve dag achter de rug. En als je dan verwacht dat ze open staan om iets te horen, dan kan dat soms (en heel logisch) nu niet het geval zijn. In plaats van te kijken hoe de ouder op ons reageert kijken we ook naar: hoe reageren wij op de ouder? We nemen eerst wat afstand en laten snelle oordelen varen.

Het contact verloopt nu veel soepeler en dat levert veel minder stress op en meer plezier. Je kunt zeggen: de lezing was eigenlijk een stap van werkdruk naar werkplezier.

Wil je ook bij de lezing zijn (voor basisonderwijs en kinderdagopvang): meld je aan bij Bas:bas@samenvoorryan.nl.

Dinsdag 21 november in SchoolB, van 20.00 – 22.00, Meester Zigher ter Stegestraat 1 Steenwijk.

Maximum honderd deelnemers. Er zijn al aanmeldingen binnen.

ga naar de activiteit