boeken in kast

Zelf een themaweek Levensvaardigheden organiseren?

Een themaweek kan gezien worden als een verdieping op de reeds gebruikte methode levensvaardigheden van de organisatie. Er worden extra lessen, bijzondere activiteiten gegeven door externe gastdocenten en netwerkpartners. De focus wordt specifiek gelegd op het opdoen van nieuwe ervaringen en inzichten die de levensvaardigheden vergroten. Er wordt geleerd met, door en van elkaar.

Door jongeren te coachen in het ontwikkelen van levensvaardigheden, leren zij hoe met uitdagingen en onzekerheden om te gaan. Dit wordt gedaan aan de hand van onderstaande zes onderwerpen. Door de antwoorden op deze onderwerpen in verschillende contexten (bijv. sportclubs, andere verenigingen en thuis) met leeftijdsgenoten te ontdekken, leren de jongeren veerkrachtig te zijn. Het draagt het bij aan het vergroten van de ontwikkelingskansen en daarmee het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

 

  1. Wie ben ik?
  2. Gezond denken en gezond zijn
  3. Hoe zorg ik voor mezelf?
  4. Hoe ga ik met anderen om?
  5. Eerlijk tegenover mezelf en anderen
  6. Jezelf blijven ontwikkelen

Bekijk de inspiratievideo waarin je een impressie krijgt van een week die indruk heeft gemaakt, die voor verbinding heeft gezorgd, mooie gesprekken heeft opgeleverd, bijzondere ervaringen heeft gebracht.

Bekijk de best practises over het organiseren van de themaweek.

Bekijk hier het programmaboekje van de themaweek.