‘Praatmeester’ Marco is middenin de school altijd dichtbij

 

IN GESPREK MET
MARCO VAN DER VALK

 

Op school noemen kinderen hem ook wel ‘de praatmeester’. “Het schoolmaatschappelijk werk op school maakt het heel normaal dat je langs komt om te praten” zegt Marco. Het hoeft niet meteen groot of problematisch te zijn. Soms helpt het al als iemand zegt: ‘dit hoort erbij’ of ‘je doet het goed.” Marco is schoolmaatschappelijk werker van Sociaal Werk De Kop in de gemeente Steenwijkerland. Je vindt hem op een aantal basisscholen én in het voortgezet onderwijs.

 

Altijd dichtbij 

Marco is een vast gezicht op school. “Ik ben gewoon op school, ik zit daar letterlijk in het systeem van het kind. Je hoeft niet naar een kantoor, of een hulpverleningsinstantie verderop. Dat maakt dat ouders en kinderen sneller binnenlopen – ook voor kleinere zorgen.”  

Een voorbeeld? “Bij het inloopspreekuur komen ouders soms met vragen waarvan ze anders niet wisten waar ze ermee terecht konden. Bijvoorbeeld als het gaat over opvoedvragen, of twijfels over het gedrag van hun kind. Ik kan laagdrempelig meedenken en ondersteunen, zonder dat het meteen iets groots is.” 

Een kind beweegt zich door verschillende werelden – thuis, op school, in de buurt, online – en in al die werelden gebeurt iets.

Niet alleen, maar samen 

Als iemand in het voortgezet onderwijs aan hem vraagt wat hij precies doet, zegt Marco wel eens: “Je kunt mij zien als een soort huisarts van welzijnsland.” Hij is er voor het eerste gesprek, denkt mee, en kijkt wat er nodig is. “Vaak kunnen we het samen oplossen met ouders of school. Soms verwijs ik door naar iemand die gespecialiseerd is.  

Marco vindt samenwerken met andere professionals essentieel. “Een kind leeft niet alleen thuis of alleen op school. Het beweegt zich door verschillende werelden – thuis, op school, in de buurt, online – en in al die werelden gebeurt iets. Als je dat samenbrengt, krijg je pas echt een compleet beeld.” 

De uitdaging én de winst 

Toch is samenwerken niet altijd makkelijk. “Iedereen heeft zijn eigen taal en blik. Een arts kijkt anders dan een leraar, en ik kijk weer anders dan een buurtsportcoach. Soms denk je dan: hebben we het wel over hetzelfde?” 

Dat kan het soms lastig maken, maar ook waardevol. “Juist omdat we allemaal anders kijken, vullen we elkaar aan. Je moet alleen wel bereid zijn om echt naar elkaar te luisteren. Het is de kunst om met z’n allen door diezelfde deur te komen.” En dat kan als we het gemeenschappelijke doel – het kind en omgeving – voor ogen houden. 

“Vanuit deze plek, midden in de school, kan ik goed samenwerken met andere professionals.

Zijn drive? 

Marco heeft altijd al de wens gehad om met kinderen te werken en ouders te ondersteunen: “Eerst dacht ik aan het onderwijs. Nu zit ik er als het ware ‘half in’. Vanuit deze plek, midden in de school, kan ik goed samenwerken met andere professionals, en dat bevalt me goed.  

“Je kunt als leerkracht, ouder of hulpverlener ook denken: ik moet dit zelf oplossen. Maar juist door samen te kijken en ieders expertise te benutten, komen we tot betere oplossingen. Voor kinderen, jongeren én ouders.”

Of, zoals Marco het zelf mooi samenvat: “Ik weet het niet altijd alleen. Maar samen weten we het wél.”