Als projectgroep de Steenwijkerlandse Academie willen we graag investeren in bekendheid van Samen voor Ryan, juist voor de professionals die nieuw zijn komen werken bij de organisaties. We hebben hen in vogelvlucht inhoudelijk meegenomen naar alle projecten. Wat blijkt: we krijgen een 8 van de deelnemers voor deze avond: het wordt dus echt als waardevol ervaren. Ook belangrijk: deelnemers hebben van collega’s gehoord over deze introductie avond. Kortom: het verhaal over Samen voor Ryan is belangrijk dus zegt het voort!
Als Steenwijkerlandse academie willen we professionals helpen om hun kennis en ervaringen rondom het kind uit te breiden zodat kinderen kansen krijgen. Vanuit ons gedachtengoed steken we in op het creëren van een veilige en rijke omgeving voor kinderen maar door professionals te ondersteunen vanuit een wetenschappelijke gefundeerde en geïntegreerde aanpak. Interprofessioneel Samenwerken is zo’n aanpak. (lees hier meer over op de kennisbank: Interprofessioneel samenwerken en professionele leergemeenschappen – Samen voor Ryan)
In Oldemarkt en in Steenwijk bleek dat er zo’n vijftig professionals samen met ons een positieve bijdrage zien weggelegd voor Interprofessioneel Samenwerken in dorp, wijk of kern. Deze professionals hebben de wens uitgesproken om doorgaand te willen leren van elkaar maar ook willen leren om vanuit een diversiteit van professionele uitgangspunten en gezichtspunten naar vragen rondom het kind te willen kijken. Daar gaat Interprofessioneel Samenwerken over.
We hebben letterlijk rondom de casus van Ryan gestaan en met elkaar gekeken welke vragen centraal staan in een kansrijke ondersteuning.
Tekst gaat door onder de afbeelding
We organiseren een aantal Masterclasses in jouw dorp, kern of wijk. Waarbij alle professionals uitgenodigd worden om kennis te maken met Interprofessioneel samenwerken. In deze masterclass staan twee onderdelen centraal: 1. Oefenen én kennismaken met interprofessioneel samenwerken en 2. kennis over het nut en de noodzaak van Interprofessioneel samenwerken. De avond start met een korte introductie op Interprofesioneel samenwerken, daarna gaan we aan de slag met oefenen en kennismaken. Tijdsduur is twee uur.
We vormen een interprofessionele groep deelnemers en komen in 5 bijeenkomsten bij elkaar. In deze bijeenkomsten maak je kennis met de groep, delen we kennis en ervaring, gaan we actief interprofessioneel met casuïstiek aan de slag, en reflecteren we op onze eigen beroepsprofessie. Na deze 5 bijeenkomsten kan de groep besluiten afscheid te nemen, op te starten in een andere samenstelling of in een duurzame vorm verder te gaan. Tijdsduur per bijeenkomst is twee uur.
Bij deze vorm starten we hetzelfde als bij scenario Light, maar dan zullen we dit na deze 5 bijeenkomsten voortzetten in een nieuwe cyclus waar je onder begeleiding met de groep verder gaat met samen leren door interprofessionele intervisiebijeenkomsten. Tijdsduur per bijeenkomst is twee uur.
Wil je meer weten dan kan je ons mailen of rechtsreeks contact opnemen met Ingrid Pouw via: i.pouw@viaa.nl.