29 februari 2024
19:30-21:30 | Hoogthij, Oldemarktseweg 117, Steenwijkerwold

Informatieavond Beweging van 0: 0 Bange ouders in Steenwijkerland, met Peter Dijkshoorn

Peter Dijkshoorn. © Aurélie Geurts.

De Beweging van 0 is een ambitieuze beweging gestart door jeugdhulpprofessionals. Veel organisaties uit gemeente, jeugdbescherming en onderwijs hebben zich aangesloten. De Beweging van 0 streeft naar 0 kinderen die niet gewoon prettig thuis opgroeien. Hun project “0 Bange ouders” is vorig jaar in Steenwijkerland gestart met scholing en de voorstelling IJS. Nu is het tijd voor verbreding.

We gaan het deze avond hebben over hoe belangrijk het is om problemen vroeg te signaleren, en vooral over hoe het taboe rondom hulp zoeken te doorbreken.

We weten dat geweld in elk gezin kan voorkomen. We weten ook dat ouders dan geen hulp durven zoeken. Hoe bouwen we een samenleving waar geweld altijd snel stopt? De snelste vroegsignalering krijgen we als plegers direct hulp durven vragen. Hoe bereiken we dat?

We hebben jouw hulp, kennis, en drive nodig om dit voor elkaar te krijgen. Wat zie jij in de kinderopvang of op school? Dus kom langs, breng je ideeën mee en laten we samen bouwen aan een toekomst waarin elk kind veilig en gelukkig opgroeit.

“In Nederland worden per jaar 120.000 kinderen mishandeld. In Steenwijkerland zijn dat er dus ongeveer 360.”

Initiatiefnemer kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn van de Beweging van 0: “We weten dat ouders het eigenlijk altijd uit onmacht doen én dat ze geen hulp durven zoeken uit schaamte en angst hun kinderen kwijt te raken.”

“Om het terug te dringen wordt van alles gedaan om vroeger te herkennen en is er bijvoorbeeld Veilig Thuis, waar gemeld kan worden. Veel beter is het als ouders niet bang zijn om hulp te zoeken. Dat is wat we nastreven”, licht hij toe.

„Nu moet men gaan zien dat mishandeling echt in elk gezin kan voorkomen en dat je dan hulp mag zoeken zonder bang te hoeven zijn.”

Hiervoor is het nodig dat we een samenleving hebben waarin iedereen zich realiseert dat geweld in elk gezin kan voorkomen en dat het dus logisch is dat je hulp kunt krijgen om dat te stoppen. Én dat je niet bang hoeft te zijn, maar dat je warm ontvangen wordt door mensen die het mooi vinden dat je hulp zoekt en die die hulp dan gaan bieden.

Daarom heeft Peter Dijkshoorn met wethouder Trijn Jongman het project “0 Bange ouders” opgestart in Steenwijkerland. Gemeente, jeugdhulporganisaties, jeugdbescherming en onderwijs zijn betrokken. Inmiddels loopt het ook al in Noord-Veluwe en Zuid Limburg en zijn er initiatieven in Tilburg en Veendam.

Over Peter Dijkshoorn

Peter Dijkshoorn uit Giethoorn was dertig jaar lang kinder- en jeugdpsychiater. Bij Accare hield hij zich bezig met het vormgeven en verbeteren van de zorg, eerst als directeur Drenthe/Overijssel, daarna als bestuurder. Vanaf 2014 was hij ook bestuurslid van GGZ Nederland. Sinds 2020 is hij Landelijk ambassadeur lerend jeugdstelsel voor OZJ/VNG/VWS en lid van de stuurgroep landelijke agenda suïcidepreventie.

 

Ga voor ambitieuze jeugdhulp en
volg de beweging van 0 op Linkedin

www.bewegingvannul.nl

Over de Beweging van 0

Effectieve en liefdevolle jeugdhulp vraagt om voortdurend werken aan verbetering: van professionals, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders. Om ‘leren en verbeteren’ gewoon te laten worden, moeten we met elkaar grote doelen stellen. Ons grote ideële 0-doel is: 0 kinderen die niet optimaal thuis opgroeien. De 0-ambitie geeft richting, weerspiegelt ambitie en we kunnen vandaag beginnen met stappen zetten. 

Heb je vragen, neem gerust contact op met Petra Bleijenburg via: petra@samenvoorryan.nl

ga terug naar het overzicht