Vader en moeder kussen hun zoon op de wang

Jaap Bouwman is een enthousiaste professional die met passie en kennis van zaken over zijn werk praat. Zijn werk is “Jeugdconsulent” bij de gemeente Steenwijkerland. Hij maakt in zijn werk kinderen van alle leeftijden tot 18 jaar mee en kan rijk vertellen over wat hij daar ervaart.

Zo vertelt Jaap over het gezin wat hij onlangs begeleidde. Eén van de kinderen heeft extra ondersteuning nodig en daarom krijgt het gezin in het geheel begeleiding. In het contact met dit gezin trof het Jaap dat vader de vraag stelde: “ik wil graag weten hoe ik met het gedrag van mijn kind kan omgaan”. Prachtig zegt Jaap: “dit is het begin van kunnen kijken naar jezelf, bewustzijn over je eigen rol als ouder, namelijk dat jij met het moeilijke gedrag van je kind kan leren omgaan”. Het begin van moeilijk gedrag van kinderen ombuigen begint bij deze vader en dat kon deze man erkennen. De man had geen gemakkelijk leven gehad maar realiseerde zich goed dat kinderen leren van hun ouders en dat hij ook het voorbeeld is voor zijn kind. De vader had een belangrijke eerste stap genomen: kijken naar zichzelf zodat hij zijn kind kan helpen, wat een mooi voorbeeld is hij daarmee.

Kinderen leren altijd en overal!

Jaap zag met het begeleiden van dit gezin ook zijn eigen rol als vader, hij heeft zelf 3 kinderen. Jaap geeft aan dat hij zich als ouder meer en meer bewust is van het feit dat zijn kinderen van hem leren, dat hij in alles een voorbeeld voor hen is. In hoe je praat en hoe je je gedraagt. De kunst is dat je als ouder maar ook als professional “de kleur” van je kinderen leert kennen, zodat een kind altijd en overal kan leren omdat je aansluit bij de kleur, de eigenheid van je kind.

Jaap geeft aan dat hij ziet dat veel start bij de ouders, in goed en in slecht voorbeeld.Hij neemt dit mee in zijn werk, hij laat zien aan de ouders die hij begeleid dat ook hij in zijn rol als ouder er wel eens naast zit. Woorden gebruiken die er even uit vliegen, kortaf zijn, geen ruimte hebben, niet beschikbaar (kunnen) zijn. We staan niet altijd “aan” en we zijn niet de perfecte ouder. Maar als iets blijvend is of een patroon wordt kan dát voorbeeld leiden tot schadelijke effecten. Hoe ouder een kind, hoe meer het bevestiging buiten de deur en in een peergroup (een groep die elkaar vindt op een bepaalde belangstelling) gaat vinden en dat als belangrijk voorbeeld gaat nemen en daarvan leert. Dit kan heel okay zijn maar dat is niet altijd het geval.

De ervaring van Jaap is wel dat hoe een kind die schadelijk effecten en de pijn van thuis of het effect van een niet goed functionerend gezinssysteem ook ervaart, kinderen toch unaniem vertellen dat ze niet in die spanning willen blijven leven maar dat het leren van iets nieuws best moeilijk is. Daar is volgens hen ook de erkenning van ouders bij nodig. Zoals de vader vraagt: hoe kan ik met het gedrag van mijn kind omgaan? Daarmee erkent de ouder dat ook hij een rol speelt in het gedrag van het kind. Hierdoor kan een kind leren.

Foto van Jaap Bouman

Jaap geeft aan dat hij graag systemisch naar een gezin kijkt en dat een gezin en dus ook een kind kan leren van het thuis systeem: wat jij niet oplost in jouw generatie, geef je door aan je eigen kinderen. In zijn werk maakt hij deze vertaalslag altijd naar het gezin, daar leert een kind het meest. Hij probeert begrip bij ouders te creëren om hen te laten zien dat het gedrag van het kind ontstaat in de bedding van gezin en dat het daar met name ook opgelost moet worden.

Wil je zelf een ervaring delen waarmee je anderen kan inspireren? Neem dan contact op met Petra via info@samenvoorryan.nl

Meer lezen over We realiseren dat kinderen overal en altijd leren?