14 maart 2023
15:00-17:00 | De Meenthe Steenwijk

Masterclass Jelle Jolles- De lerende leerling, zelfregulatie en het brein.

Wat kan jij als ouder en professional morgen in het contact met jongeren inzetten om de levensvaardigheden te vergroten, die zij nodig hebben voor het maken van een succesvolle overgang van PO naar VO?

 

PROGRAMMA

14.45-15.00uur Inloop

15.00-15.15uur Welkom

15.15-17.00uur Spreker Jelle Jolles over het tienerbrein tijdens de overgang van PO naar VO (live)

17.00-17.30uur Afsluiting en mogelijkheid tot ontmoeten en uitwisselen

 

In deze netwerkbijeenkomsten gaan het over:

  • Vanuit de inhoud de overgang van PO naar VO voor jongeren verbeteren
  • Verbinden en elkaar ontmoeten
  • Ons laten inspireren door gastsprekers
  • Met elkaar leren hoe jongeren te coachen in het levensvaardiger worden

Over Jelle Jolles

Iedere adolescent is ‘werk in uitvoering’ tot ruim na het 20e jaar. Nieuwsgierigheid is daarvoor uiterst belangrijk, evenals neuropsychologische functies zoals zelfinzicht en zelfregulatie. Ook het plannen, kiezen en beslissen en het overzien van consequenties ontwikkelen zich over de hele periode van de adolescentie. De steun, sturing en inspiratie van leraar en opvoeder zijn daarvoor nodig. Het brein slaat niet alleen de feitelijke kennis en inzichten op die worden gedoceerd in schoolvakken. Ook het sociale brein van de tiener verandert waardoor hij of zij zich beter gaat realiseren ‘waar is deze stof voor?’, ‘hoe zou ik het kunnen aanpakken?’ en ‘wat bedoelt de leraar daarmee?. Daardoor krijgt de leerling zicht op effectieve en minder effectieve leerstrategieën en wordt beter in zelfregulatie.

In mijn keynote ga ik in op de neuropsychologische ontwikkeling van de adolescent en diens persoonlijke groei; de ontplooiing, over mens-wording. In dat kader komt de dynamiek van de ontwikkeling aan de orde en ga ik in op de overgang van primair naar voortgezet onderwijs. Ik bespreek de executieve functies die zo belangrijk zijn voor zowel cognitief leren als voor sociale en emotionele ontwikkeling en voor identiteitsontwikkeling en persoonlijke groei. Daartoe geef ik handvatten voor professionals, ouders en school om de leerling actief te begeleiden en stimuleren in het leren te leren en in de persoonlijke groei die nodig is voor leermotivatie en studieprestaties.

Maak alvast kennis met Jelle Jolles in het onderstaande filmpje.

KLIK HIER VOOR DE FLYER

Helaas deze bijeenkomst is vol! Je bent van harte welkom op 14 maart: de extra masterclass van Jelle Jolles.

Ga hier naar de bijeenkomst van 14 maart

De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor ouders en professionals die betrokken zijn bij jongeren die de overgang van het PO naar het VO maken. Bij interesse, mail dan naar levensvaardigheden@samenvoorryan.nl