Nieuws | 5 september

Van anders naar meer

Met de start van de hernieuwde Samen voor Ryan projecten, is de naam van de projectgroep Anderstalige Kinderen veranderd naar Meertaligheid bij anderstalige kinderen! Deze nieuwe naam weerspiegelt de focus op het bieden van kansen aan elk kind binnen onze organisaties!

Meertaligheid brengt nieuwe talen in de groep, verrijkt en bevordert cognitieve en interculturele ontwikkeling. Deze kracht willen we benutten voor elk kind in Steenwijkerland. Met de naam Meertaligheid bij anderstalige kinderen gaan we ook de komende vier jaar verder om professionals de ruimte te bieden om de meertalige kinderen in hun groep effectiever te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Update map Anderstalige Kinderen         

Als het goed is, hebben alle organisaties van Samen voor Ryan de map Anderstalige Kinderen. Deze staat boordevol informatie rondom anderstalige/meertalige kinderen. Omdat we wat reacties hadden ontvangen – niet voldoende informatie voor de verschillende leeftijdgroepen, of juist te veel informatie – zijn Hadewych, Hilda en Nicole aan de slag gegaan. We hebben nu voor kinderopvang, primair onderwijs en voortgezet onderwijs korte documenten met to the pointe informatie op basis van artikelen, boeken, tools en andere informatie. Hadewych, adviseur meertaligheid, zal komende tijd de nieuwe vulling langsbrengen en de verouderde/overtollige informatie meenemen om zo de map actueel en overzichtelijk te houden. Ze laat per mail weten wanneer ze komt. Geef vooral aan of dit uitkomt! Want het is gelijk een mooie gelegenheid om even bij te praten met Hadewych over de meertalige kinderen op de opvang/school.

P.S.: Mocht je nooit een map hebben ontvangen of wil je heel graag dat Hadewych snel langs komt met de nieuwe aanvulling voor de map, laat het dan per mail even weten: hadewych@samenvoorryan.nl dan plant Hadewych het bezoek aan jou met prioriteit in! Ook als je graag advies of ondersteuning wilt rondom meertalige kinderen kun je me op dit mailadres benaderen.

Training Interculturele Communicatie

De projectgroep Meertalige Kinderen zal ook dit jaar weer een aantal trainingen aanbieden rondom meertaligheid en taal, traumasensitief werken en interculturele communicatie.

Data volgen – maar de trainingen zullen niet eerder dan februari worden gegeven.

Nieuw is dat de training Interculturele Communicatie dit jaar door Hadewych zal worden gegeven. Deze training kan daarom dit schooljaar op aanvraag en op locatie worden gegeven! Een waardevolle (aan)vulling voor een studiedag of thema bijeenkomst.

Behalve het verkrijgen van kennis over interculturele communicatie word je uitgedaagd na te denken over je eigen cultuur, jouw manier van communiceren en krijg je uiteraard praktische tips om de communicatie met kinderen, pubers en volwassenen met een andere culturele achtergrond te verbeteren.

Geïnteresseerd? Ook als je niet via je werk kunt deelnemen. Neem contact op met nicole@samenvoorryan.nl

De Kinderboekenweek en meertaligheid!

Het thema van de Kinderboekenweek (4 t/m 15 oktober) is dit jaar “Bij mij thuis”. Een makkelijke manier om aandacht te besteden aan andere culturen, andere talen en dialecten. Aandacht voor andere culturen en meertaligheid heeft namelijk een bewezen, positief effect op het welbevinden van kinderen met een andere culturele achtergrond en meertalige kinderen. Maar ook klasgenootjes met een Nederlandse achtergrond hebben er wat aan. Zij ontwikkelen hierdoor een open, positieve houding tegenover andere culturen en (het leren van) andere talen en dialecten. We gaan daarom een aantal kant en klare lesideeën en -activiteiten ontwikkelen rondom een aantal thematitels van de Kinderboekenweek, zodat je makkelijk met een aantal door ons geselecteerde boeken direct aan de slag kunt in de Kinderboekenweek.

Binnenkort zullen alle deelnemende basisscholen van Samen voor Ryan deze ideeën per mail ontvangen, via de directeur. Of haal een pakketje op tijdens het festival van Samen voor Ryan bij de stand van Meertaligheid.