vrouw met hoofddoek speelt met peuter
Terug naar overzicht

Meertaligheid
bij anderstalige kinderen

Kinderen die opgroeien met een andere eerste taal dan het Nederlands kunnen vaak een steuntje in de rug gebruiken. De projectgroep helpt bij het zoeken naar oplossingen voor dit steuntje, onder andere via trainingen, de adviseur meertaligheid en beleidsondersteuner meertaligheid.

Hier gaan wij voor

We ondersteunen professionals die werken met anderstalige kinderen.

We helpen organisaties een onderbouwde visie op deze kinderen te formuleren. Onder andere op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Daaruit blijkt dat kinderen die meerdere talen beheersen, later in het leven beter in staat zijn te anticiperen op hun omgeving. Ze hebben namelijk geleerd bruggen te bouwen in hun hoofd om van de ene taal naar de andere taal te gaan. Als je dit eenmaal beheerst, kan je dit ook toepassen op andere situaties. Als projectgroep streven we er daarom naar iedereen binnen Steenwijkerland mee te nemen in de positieve effecten van meertaligheid.  Deze vaardigheid bij kinderen is niet zomaar aangeleerd. Het duurt algauw 4 tot 7 jaar en ontstaat ook niet zonder hulp. Daarom bieden we naast visie ook ondersteuning op hoe van visie naar uitvoering te komen. En geven we praktische tips bij de uitvoering.

Lees de reader Anderstalige Kinderen

Zo werken wij eraan

Adviseur Meertaligheid

Hadewych Verkuyl is onze adviseur meertaligheid. Zij werkt drie dagen per week in Steenwijkerland. Twee dagen om de organisaties te ondersteunen bij vragen, een probleem of wens tot advies. Ze wil daarbij een brug slaan tussen de theorie en de praktijk. Met veel ervaring in het werken met (meertalige) kinderen weet ze hoe druk dagen gevuld kunnen zijn, waardoor het soms lastig is vakliteratuur bij de houden, of je te verdiepen in een bepaalde problematiek die een kind, situatie of ontwikkeling met zich meebrengt. Daarnaast werkt ze  één dag bij het opzetten van de taalondersteuning voor het primair onderwijs. Ze is bereikbaar via Hadewych@samenvoorryan.nl.

Beleidsmedewerker Meertaligheid

Hilda Heyde is onze beleidsmedewerker meertaligheid. Zij werkt twee dagen per week in Steenwijkerland en weet net als Hadewych heel veel over meertaligheid. Bij vragen over visie en beleid, kun je haar bereiken via Hilda@samenvoorryan.nl. Ze kan daarbij helpen met het uitwerken van het beleidsplan en bij de implementatie van visie naar doen. Daarnaast helpt ze mee in het omzetten van theoretische, wetenschappelijke kennis naar praktisch tips en handelen. Onze reader en filmpjes zijn door haar gemaakt. Hilda is op dit moment bezig met het thema Ouders en Wat doen verschillende organisaties in Steenwijkerland precies voor anderstalige kinderen/meertaligheid?

Map Anderstalige kinderen

Een aantal jaar geleden zijn we gestart met een fysieke map met artikelen die te gebruiken is bij werken met anderstalige kinderen. Er was veel informatie voor het primair onderwijs in te vinden. De kinderopvang en het voortgezet onderwijs hebben ons gevraagd daar verandering in te brengen. Daaraan hebben we afgelopen maanden hard gewerkt. De map heeft een nieuwe inhoud gekregen. We hebben kritisch gekeken naar de informatie in de map, hebben grote artikelen samengevat, informatie uit verschillende boeken in een nieuw artikel samengebracht en dus heel veel nieuwe informatie voor de kinderopvang en VO toegevoegd. Hadewych komt naar jullie toe om de nieuwe informatie te delen en toe te voegen in de map. Of – voor wie nog geen map heeft – komt ze een map brengen. Kan je niet wachten tot ze een keer langskomt? Neem dan contact met haar op voor een afspraak.

Zo kan je meedoen

Trainingen

De training interculturele communicatie wordt (in company) door Hadewych gegeven. Interesse? Laat het weten.
Daarnaast gaan we ook dit jaar nog een keer de trainingen voor ontwikkelingen bij peuters & kleuters geven.

Kinderboekenweek

We maken op basis van het thema van dit jaar ‘Bij mij thuis’ een aanvullend programma. Meer informatie volgt op de site.

Coachingstraject

We willen kijken hoe we kennis rondom meertaligheid kunnen delen en borgen binnen de organisaties. We zijn daarom op zoek naar organisaties die hierin willen deelnemen. Mocht je interesse hebben, neem dan vooral contact op met nicole@samenvoorryan.nl.

peuter met duim omhoog

Van anders naar meer, wie wil dat nou niet?

Bekijk ook deze projecten

Volg je Samen voor Ryan al?

Samen voor Ryan is een samenwerking van onderwijs, opvang, gemeente, sociaal werk en jeugdgezondheidszorg. Samen zetten we ons in voor alle kinderen in Steenwijkerland. Wil je alles volgen wat we samen ondernemen op het gebied van samen leren en interprofessioneel samenwerken? Blijf op de hoogte via onze Instagram account!

Volg Samen voor Ryan op Instagram